De plannen voor een opvanglocatie voor jonge vluchtelingen in Vorden roepen veel vragen op. Bewoners Audrey te Loo, Henk Hamer en Koos van Bommel (die namens zijn vrouw, gastouder op ’t Werkveld, spreekt) delen hun kijk op het project en benadrukken zowel de zorgen als de mogelijkheden. De planning is dat deze opvanglocatie eind 2025/begin 2026 wordt gerealiseerd.


Een onverwacht besluit
De komst van een opvanglocatie voor tachtig jongeren in Vorden werd door veel omwonenden als een verrassing ervaren. Henk vertelt: “We waren op vakantie toen we het nieuws hoorden. Het voelde als een klap in het gezicht. Tachtig jongeren op een plek waar maar 25 mensen wonen, en dichtbij natuur- en begraafplaatsen – dat voelde scheef.”


De manier waarop de gemeente het nieuws bracht, riep ook vragen op. “Er was vooraf geen enkele informatie,” vertelt het drietal. “De wethouder kwam langs met een brief die onder embargo viel.” Inmiddels is er een klankbordgroep opgericht waar Audrey, Henk en Koos alle drie bij zijn aangesloten, maar er blijven twijfels over de transparantie en effectiviteit van deze overleggen.


Zorgen om veiligheid en begeleiding
Eén van de belangrijkste zorgen van de buurtbewoners is de locatie. “In Hengelo wordt een bedrijventerrein niet geschikt geacht om op te wonen, dus waarom hier wel?” Daarnaast speelt veiligheid een grote rol. De jongeren zullen zich per fiets verplaatsen, bijvoorbeeld naar school en winkels, over wegen zonder fietspaden en met veel vrachtverkeer.


Ook de begeleiding van de jongeren baart zorgen. “Met slechts twee of drie begeleiders op tachtig jongeren vraag je om problemen,” stelt het gezelschap. “Als je ze niet bezighoudt, gaan ze zich vervelen en ontstaat er overlast. Er zijn nu al voorbeelden van opvanglocaties waar dat misging.”


Economische en sociale impact
Bewoners maken zich zorgen over de impact op de buurt. Zo vrezen ondernemers klanten te verliezen. “Een kledingwinkeleigenaar is bang dat haar klanten wegblijven,” zegt Henk. “Ze staat vaak alleen in de winkel en dat geeft haar een gevoel van onveiligheid.” Ook zijn er zorgen over het verlies van voorzieningen zoals kinderopvang. “Mijn vrouw is gastouder en heeft nu al berichten gehoord dat ouders kinderen van haar opvang gaan halen wanneer de opvanglocatie er komt,” aldus Koos.


Balans zoeken tussen zorgen en kansen
De bewoners staan niet negatief tegenover de opvang, maar wel tegenover de locatie van de opvang. “We begrijpen dat deze jongeren hulp nodig hebben,” benadrukt Audrey. “Maar er is meer begeleiding en zorg nodig, want veel van hen dragen trauma’s met zich mee.”


Oproep aan de gemeente
Het drietal pleit voor meer duidelijkheid en betrokkenheid. “We hebben nog te veel vragen zonder antwoord”, zeggen ze. “Bijvoorbeeld over de vergunning en de uiteindelijke plannen. De klankbordgroep moet invloed hebben, anders heeft het geen zin.”


Ook doen de bewoners een oproep aan bedrijven in de omgeving om zich bewust te zijn van de impact van de opvanglocatie op de buurt en mee te denken over oplossingen. “Ondernemers sluiten aan het einde van de dag de deur en hebben er geen last meer van, maar wij als bewoners leven hier 24/7.”


Samen werken aan draagvlak
De bewoners hopen dat de gemeente en het COA in gesprek blijven met de buurt en beter uitleggen waarom voor deze locatie is gekozen. “We willen meedenken over hoe het wél kan,” zegt Audrey. “Maar dan moeten we wel het gevoel hebben dat er naar ons geluisterd wordt.”