Het Duurzaam Ondernemerscentrum Achterhoek (DOA) is hét expertisecentrum voor duurzaamheid en energie voor het bedrijfsleven. Het is de verantwoordelijkheid van ondernemers om hun bedrijfsactiviteiten en hun bedrijf te verduurzamen. Er is nu één centraal loket waar ondernemers in de Achterhoek terecht kunnen met al hun vragen over duurzaamheid. Ondernemers kunnen deelnemen aan de verschillende projecten die DOA organiseert: denk aan de energiescan en Deuren Dicht actie”. Het DOA biedt niet alleen individuele ondernemers ondersteuning, maar ook bedrijvenparken en winkelcentra kunnen samen met DOA werken aan duurzaamheidsinitiatieven.

Het Duurzaam Ondernemerscentrum Achterhoek is een initiatief van de Samenwerkende Industriële Kringen Achterhoek (SIKA) en VNO-NCW Achterhoek. De sleutelpartners zijn de lokale ondernemersorganisaties, de provincie Gelderland en de gemeenten Aalten, Bronckhorst, Berkelland, Doetinchem, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk. Daarnaast werkt DOA nauw samen met de Omgevingsdienst Achterhoek, Agem, Gelders Energieakkoord, Achterhoek Verbindt!, 8RHK Ambassadeurs en andere partners.

 

Omvangrijke energievraagstukken
Samen met al haar partners zet DOA zich in voor een energieneutraal en circulair bedrijfsleven in de Achterhoek. Achterhoek Onderneemt Duurzaam was aanvankelijk gericht op energiescans en het vergroten van het bewustzijn onder ondernemers om duurzaam te ondernemen. “Als gemeente Bronckhorst zijn we verheugd partner te zijn van DOA. Hierdoor kunnen we gezamenlijk optrekken en belangrijke vraagstukken zoals netcongestie, energie, circulariteit, klimaatadaptatie en biodiversiteit breed bespreken,” aldus Wilko Pelgrom, wethouder van de gemeente Bronckhorst. ‘Duurzaam ondernemen kan behoorlijk complex zijn. Daarom is het voor ondernemers prettig om individueel en collectief door DOA te worden ondersteund,” voegt Pelgrom eraan toe. We zitten al enige tijd met een groot netcongestie probleem. Na een gesprek met de DOA blijkt dat zij dit als één van hun belangrijkste speerpunten heeft. Want ondernemers kunnen nu ook aankloppen om samen naar oplossing voor netcongestie te zoeken, bijvoorbeeld in een energiehub. Op enkele bedrijvenparken in de Achterhoek is DOA betrokken bij projecten rondom netcongestie. 

 www.do-achterhoek.nl